Oldalak

2014. április 6., vasárnap

Gundel-palacsinta fitness módra














Hozzávalók tíz darabhoz:
55 g zabliszt
20 g zabkorpa
150 ml tej
2 pici, vagy egy nagyobb tojás
citromhéj, vaníliaaroma
édesítő
csipet só
pici szódabikarbóna

A töltelékhez:
40 g darált dió, olaj nélkül kicsit megpirítva teflonserpenyőben
citromhéj,narancshéj,rumaroma,édesítő,csipetnyi instant kávé,fahéj, ízlés szerint

Az öntethez:
8 g zsírszegény keserű kakaópor
csokoládéaroma,rumaroma,édesítő


Elkészítés: 
A tejet a tojásokkal habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a zablisztet, a korpát, a szódabikarbónát, sót, csomómentesre keverjük. 
Annyi vizet adunk hozzá, hogy egy sűrűbb palacsintatészta állagot kapjunk. Hozzákeverjük még a pár csepp vaníliaaromát (esetleg 
vaníliás xilitet), fél citrom héját, és ízlés szerinti édesítőt. Legalább 2 órát állni hagyjuk (ez fontos!) 
Rögtön utána elkészítjük a diótölteléket, mivel ennek is állnia kell egy darabig: a diót az ízesítéshez használt hozzávalókkal elkeverjük, 
majd annyi vízzel leforrázzuk, hogy ilyen "szottyos" állaga legyen (amit még nem tudnánk palacsintába tölteni), mivel amíg áll, még 
jobban megszívja magát. 
 
Körülbelül két óra elteltével (persze, ha több, az sem gond) neki is láthatunk a sütésnek. A palacsintatésztához annyi vizet keverünk, hogy a pihentetés előtti állagát visszakapja (besűrűsödik közben). Teflonserpenyőben, olaj nélkül szépen ki lehet sütni, egyáltalán 
nem ragad le (akik nem biztosak magukban, az első példány sütése előtt lekenhetik a serpenyőt olívaolajjal, de igazából teljesen 
felesleges). Kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem, de ebből a palacsintatésztából nagyon vékonyakat is elő lehet állítani - sokáig 
kísérleteztem az arányokon, meg is lett az eredménye :). 
 
Miközben sülnek a palacsinták, még melegen lehet is tölteni őket a diókrémmel, vékonyan kenjük le, és tetszés szerint 
összehajtogatjuk (hogy ezt minek írtam le..:) ). 
Az öntethez a kakaóport egy pici vízzel (kb 0,5 dl) nagyjából elkeverjük, és mikróban sűrű állagúra "főzzük". 20-30 másodpercekre 
tegyük csak be, mert hajlamos hamar megégni! Édesítőt, rumaromát, csokoládéaromát (opcionális) keverünk hozzá, ha valaki 
dőzsölni akar, olvaszthat magas kakaótartalmú étcsokoládét is :) 
A palacsintákat meglocsoljuk az öntettel, és tálaljuk. 
Tápérték adatok: 
Egy adagban: (nálam 10 db jött ki)
Kcal:742,58 Szénhidrát:63,02 g Fehérje:55,37 g Zsír:40,1 g 
Egy darabban: 
Kcal:74,26 Szénhidrát:6,3 g Fehérje:5,54 g Zsír:4,01 g 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése