2014. április 18., péntek

Szoktál póréhagymát enni?



Szoktál póréhagymát enni?


Kevesen tudják de a póréhagyma élettani hatásai igen kedvezőek. Energiatartama mindössze 38kcal/100g.
Főként B6 vitamint, Folsavat ,C-vitamint, vasat és magnéziumot tartalmaz .Serkenti az emésztést, vizelethajtó hatású, szabályozza a vércukorszintet és nem utolsó sorban segíti az anyagcsere működést is. Már az ősidők óta felismerték gyógyító hatását, hiszen antibakteriális kénvegyülettel is rendelkezik.


De nézzük a póréhagymát a gyakorlatban:

Ennek az értékes növénynek a gyökere és a szára egyaránt felhasználható. Salátákban kiválóan harmonizál. Ezen kívül párolva, sütve, levesekbe, főzelékekbe, húsokhoz sőt tulajdonképpen bármibe tehetjük.

Mivel júliustól augusztusig terem a póréhagyma ajánlatos megszárítani így fűszerként fogyaszthatjuk a téli hónapokban is.
Ennek a folyamata igen egyszerű, megmosod a póréhagymát, eltávolítod a tönköt a gyökerét valamit a zöld leveleket. Hosszába elvágod, majd nagyon vékonyan felszeleteled (vagy aprítógépbe beleteszed).  Száríthatod tűző napon, sütőben, aszalógépben, esetleg kemencében. Fontos, hogy a szárítandó darabok ne érjenek egymáshoz.

Ennek alapján akár saját készítésű, mesterséges adalékanyag mentes vegetát is készíthetsz
J


Na de most jöjjön egy finom recept:

Póréhagymás mozarellás csirkemell

Hozzávalók:

-Csirkemell
-Mozarella
-Póréhagyma
-2 db Tojás
-Kókuszolaj
-Só, bors
-3 ek. víz

1. Kiklopfolod a csirkemell szeleteket
2. Fűszerezed,  én minimális sót és borst használtam
3. Megtöltöd mozarellával és apróra vágott póréhagymával
4. Felgöngyölöd
5. Kókuszzsírral kikent jénai tálba fekteted egymás mellé a töltött húsokat
6.  Kevés (kb. 3 ek) vizet hozzáöntessz, hogy omlós puha maradjon
7. Beteszed a sütőbe 180 fokon,  15 percre
8.  Kiveszed és leöntöd a minimálisan sózott 2 db felvert tojással
9. Tetejére mehet sajt, esetleg a megmaradt mozarella
10. Visszateszed a sütőbe kb. 10 percre
11. És kész is fogyaszd egészséggel, Jó étvágyat
J







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése